Makalenizi göndermeden once, makalenin aşağıda belirtilen niteliklerden en az birine sahip olduğunu, lütfen kontrol ediniz.
Ayrıca, bir makalenin bu dergide yayımlanabilmesi için, onun, ilgili alanda yayımlanmış benzer makalelerden en az bir önemli niteliği ile farklı olması zorunludur.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Dergisi’ne gönderilecek olan yazıların değerlendirme sürecinde tam olarak derginin yayım biçimine göre düzenlenmesi zorunlu değildir. Yayına kabul edildiği yazarlara bildirildiğinde, kendilerinden yazının biçimini derginin yazım kurallarına göre düzenleyerek yeniden göndermeleri istenecektir. Ancak yazının, asgari olarak, aşağıdaki kurallara uyması zorunludur.
Özet ve Anahtar Sözcükler
Metin ve Başlıklar
Tablo ve Şekiller
Metin İçinde Kaynak Gösterimi
Yöntem
Bulgular ve Tartışma
Sonuç ve Öneriler
Kaynaklar
Genişletilmiş Özet (ExtendedAbstract)
Özet ve Anahtar Sözcükler
Özet
Her makalenin başında Türkçe ve İngilizce özeti bulunmalıdır. Makalenin dili Türkçe ise "Özet", İngilizce ise "Abstract" başa gelmelidir. Özetlerde araştırmanın amacı, yöntemi, örneklem veya çalışma grubu, veri toplama aracı ve önemli bulunan sonuçlara yer verilmelidir. Özetler, iki yana yaslı ve 150-200 sözcüğü geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Özet Times New Roman yazı karakterinde, 10 punto ve tek satır aralıklı yazılmalıdır. Özetlerin altında, makalenin içeriğiniyansıtacak4-6 Türkçeanahtarsözcük bulunmalıdır.
Anahtar sözcükler: anahtar sözcük, anahtar sözcük, anahtar sözcük.
Abstract
Youneedto insert an English abstractintothissectionbytakingintoaccount t exactlythesame format. Theabstractshould not exceedthe 150-200-word limitation. Theabstractshould be writen Times New Roman characters, 10 pt. andsinglespace. Keywordsshould not exceed 3- 5 words
Keywords: keyword , keyword, keyword
Metin ve Başlıklar
Makale başlık, özet/abstract, geniş İngilizce özet, kaynaklar ve ekler dahil olmak üzere 4000 sözcükten az olmamalı, 8000 sözcüğü geçmemelidir. Makale metni 1,5 satır aralıklı ve Times New Roman 12 punto, kenarlardan 2.5cm’lik boşluk bırakılarak tek sütun olarak yazılmalı ve her bir paragraf en az üç cümle içermelidir. Paragraf, 1.25 cm'lik girinti ile başlamalıdır, paragraf aralarında boşluk verilmemelidir. Araştırma makalelerinde ana bölümler, Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Öneriler, Kaynaklar biçiminde, birbirini izleyecek şekilde yazılmalıdır. Derlemelerde ise bölümler ve alt bölümler içeriğe uygun olarak verilmelidir.
Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığı koyu, ortalı ve 14 punto ile yazılmalıdır. Başlık, 12 sözcüğü geçmemelidir. İngilizce başlık Türkçe başlığın altında yer almalıdır. Bölüm başlıkları ilk harfleri büyük diğerleri küçük harfle, ortalı ve koyu olarak yazılmalıdır.
Alt Başlık
Alt başlık (ikinci düzey başlık) ilk harfleri büyük diğerleri küçük ve ortalanmış olarak verilir.
Yan başlık 1(üçüncü düzey başlık)
İlk harfi büyük, diğerleri küçük ve sola dayalı olarak verilir.
Yan başlık 2.(dördüncü düzey başlık) ilk harfi büyük, diğerleri küçük, italik ve satır başından içeride yazılır ( ayrıntılar için bkz.APA 5) .
Tablo ve Şekiller
Tablolar ve şekiller, yayınlanmaya hazır biçimde hazırlanmalı, metin içerisinde geçtiği yerde verilmelidir. Tablo 1’de görüldüğü gibi tablolara sıra ile numara verilmeli ve başlıkları yazılmalıdır. Tablo numarası başlığın bir satır üzerinde, başlık ise sola dayalı olarak sözcüklerin ilk harfleri büyük, sonrakiler küçük ve italik olacak şekilde yazılmalıdır.
Tablo 1
Başlık İse Sola Dayalı Olarak Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük, Sonrakiler Küçük ve İtalik Olacak Şekilde Yazılmalıdır.
Tablolarda dikey çizgiler olmamalı ve sadece üç yatay çizgi kullanılmalıdır. Tablo içi tek satır aralıklı, 10-12 punto ile yazılabilir. Şekillere sıra ile numara verilmeli, Aday makalenin başlıkları, tabloları, şekilleri, atıfları, kaynakçası ve diğer özellikleri tamamen APA besinci baskıda belirtildiği şekildedir. Daha fazla bilgi için; http://www.apa.org . Metin içinde tablo ve şekil numaralarına, “Tablo 1’de görüldüğü gibi” veya “Şekil 1’de görüldüğü gibi” biçiminde, referans vererek, tablo veya şeklin altında içeriği ile ilgili bulgulara yer verilmelidir. Çeşitli biçimlerde hazırlanabilen tablo ve şekillerde başka kaynaklardan alınan bilgiler varsa, bu bilgilerin kaynağı, ayrıca açıklayıcı bilgiler gerekiyorsa bunlar tablo ve şekillerin altında gösterilmelidir.
Metin İçinde Kaynak Gösterimi
Metin içinde kaynak gösterilirken, başka eserlerden yapılan alıntılar kaynakça bağlacı ile gösterilmelidir. Kaynakça bağlacında, yazarın soyadı, eserin yayım tarihi ve doğrudan aktarmalarda da sayfa numarası verilmelidir (ayrıntılar için bkz.APA 5) .
Örnekler:
(Balcı, 2001)
(Balcı, 2001, s. 26)
(Yıldırım ve Şimşek, 2005)
(Pedhazur ve Schmelkin, 1991)
(Pedhazur ve Schmelkin, 1991; Yıldırım ve Şimşek, 2005) ( Uyarı: metin içinde birden fazla kaynağa; yayın yılına göre değil, yazar adlarının alfabetik önceliğine göre atıfta bulunulur.)
Üç ve daha fazla yazarlı çalışmalarda kaynağın ilk geçtiği yerde tüm yazar soyadları, izleyen yerlerde ise birinci yazarın soyadı verilerek “ve diğ.” bağlacı kullanılır.
(Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz ve Demirel, 2008).
(Büyüköztürk ve diğ., 2008).
Yöntem
Bu bölümde araştırmanın yöntemi, evren, örneklem ya da çalışma grubu, veri toplama araçlarının özellikleri, geçerlik, güvenirlik bilgileri, verilerin nasıl toplandığı ve ne şekilde analiz edildiği açıklanmalıdır.
Bulgular ve Tartışma
Buraya araştırma makaleleri için bulgular kısmı eklenilmelidir. Bu bölümde; araştırmanın bulguları literatür ile karşılaştırılarak tartışılmalıdır
Sonuç ve Öneriler
Sonuçlar kısmında alt başlık kullanılmayacaktır. İstenirse maddelendirme yapılabilir. Araştırma sonuçlarına göre, öneriler sunulmalıdır.
Kaynaklar
Kaynaklar, aşağıda gösterildiği şekilde belirtilmeli ve kaynaklar belirtilirken madde imi ve numaralandırma kullanılmamalıdır. Kaynakça yazımında APA 5 kurallarına uyulmalıdır.
Akbaba Altun, S. ve Çakan, M. (2008). Öğrencilerin sınav başarılarına etki eden faktörler: LGS/ÖSS sınavlarındaki başarılı iller örneği. İlköğretim-Online, 7(1), 157-173. http://ilkogretim-online.org.tr adresinden 22 Şubat 2009 tarihinde indirilmiştir.
Akkoyunlu, B. ve Kurbanoğlu, S. (2003). Öğretmen adaylarının bilgi okuryazarlığı ve bilgisayar öz-yeterlik algıları.Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 1–10.
Balcı, A. (2001).Sosyal bilimlerde araştırma:Yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: PegemA Yayıncılık.
Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.A., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: PegemA Yayıncılık.
Çepni, S. (Ed.) (2005). Bilim, fen, teknoloji ve eğitim programlarına yansımaları. Kuramdan uygulamaya fen ve teknoloji öğretimi (s.1-20). Ankara: PegemA Yayıncılık.
Charles, C.M. (1999). Öğretmenler için Piaget ilkeleri (G. Ülgen, Çeviren). Ankara: Anı Yayıncılık.
Evans, T.J. (1996). Elementaryteachers’ andprincipals’ perceptions of principalsleadershipstyleandschoolsocialorganization. Unpublisheddoctoraldissertation, Western Michigan University, Kalamazoo, Michigan.
Kıyıcı, M. ve Odabaşı, F. (2005). Alfabe okur yazarlığından bilgi okuryazarlığına. Beşinci Uluslararası Eğitim Teknolojileri Konferansı, 21-23 Eylül 2005 (s.45-50), Sakarya: Sakarya Üniversitesi.
Knupfer, N. N. (1993). Teachersandeducationalcomputing: Changingrolesandchangingpedagogy. In R. Muffoletto& N. N. Knupfer (Eds.), Computers in education: Social, political, andhistoricalperspectives (pp. 163-179). Cresskill, NJ: HamptonPressInc.
Leithwood, K. &Jantzi, D (1997). Explainingvariation in teachers’ perceptions of principals’ leadership: A replication, Journal of Educational Administration, 35(4), 312-331.
McCaleb, K.N., Andersen, A., &Hueston, H. (2008). An investigation of schoolviolenceandpre-service teachers.CurrentIssues in Education, 10(3). RetrievedFebruary 15, 2009, from http://cie.ed.asu.edu
Nayır, F. (2008). Organizma metaforu. Balcı, A. (Ed.), Örgüt mecazları(s.19-38). Ankara: Ekinoks Yayınevi.
O’Neil, M. R. &Chissom, B. S. (1993). A Comparisonthreemethodsforassessingattitudes. Paperpresented at theannualmeeting of theEducationalResearchAssociation. New Orleans, USA.
Pedhazur, E. J. &Schmelkin L. P. (1991). Measurement, design, andanalysis: an integratedapproach. Hillside, N.J.: Lawrence Erlbaum.
Silman, F. and Gündoğdu, K. (2007). Teachers’ perceptions of computeruse in education in thetrncschools. In H. Uzunboyluand N. Çavuş (Eds), 7th International EducationalTechnology Conference, 2, 03-05 May 2007 (pp. 125-128), North Cyprus: Near East University.